Kozaklı Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kozaklı Ziraat Odası > Haberler > ANIZ YAKMANIN CEZASI

ANIZ YAKMANIN CEZASI

ANIZ YAKMANIN CEZASI

Anızların yakılması Valiliğimizin 10.06.2016 tarih ve 14232 sayılı 2016/2 numaralı tebliği ile yasaklanmıştır. 2016 yılı ceza miktarları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Aralık 2015 tarih ve 29576 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2016/1 nolu tebliğinin (1) bendinin 3 nolu alt bendinde ''anız yakanlara her dekar için 40,87 TL  idari para cezası'' verilir. ''Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat arttırılır'' hükmü gereği hazırlanmıştır.

Anızlar Neden Yakılmaktadır ?

Çiftçilerimiz anızı ; Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası, hemen diğer bir ürününün ekimine geçilecek ise mibzerin istenilen şekilde ekim yapmasını, anız sapları ile mibzer gözlerinin tıkanmamasını sağlamak, gerekçeleri ile yakmaktadırlar. Bunun sağlayacağı fayda vereceği zararın yanında çok küçük kalmaktadır.

Anız Yakma Sonucu Karşılaşılan Zararlar Nelerdir ?

 Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Organik maddenin bir ayrışma ürünü olan humus bitkilerin gelişmesi için gerekli olan besin maddelerinin bir kısmının kaynağını oluşturmaktadır. Organik madde toprakta yağış sularının emilmesini tutulmasını sağlamaktadır. Toprakta kümeleşmeyi temin ederek erozyon ile taşınmasını önlemektedir. Toprağın iyi havalanmasını sağlamaktadır. Topraklarımızda zaten %1 den daha az olduğu belirlenmiş olan organik madde, bitkisel bir artık olan anızın yakılması ile giderek yok edilmektedir.Kısaca organik madde miktarının azalması ve yok edilmesi toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir.

Anız Yakmanın Önüne Geçmek İçin Neler Yapılmalıdır ?

  •  Çiftçilerimizde anız yakmanın gerekçesi olan “daha iyi bir tohum yatağı” hazırlama modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalıdır.
  •  
  •  Hububat hasatları biçer-döverle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Hububat başağın hemen altından biçildiğinde anız çok yüksek kalmakta ve mikro organizmalar tarafından parçalanması, çürüyerek organik maddeye dönüşmesi daha zorlaşmaktadır.
  •  
  •  Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı bir alet kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır.
  •  
  •  Anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesi sağlamak amacıyla, kalan sapın yaklaşık % 1’i oranında (2-3 kg/da N civarında) azot dengeleme gübresi verilmelidir.
  •  
  •  Ayrıca yabancı ot ve haşereleri yok etmek anızın yakılması yerine “ilaçlı mücadele” yapılmalıdır.